Palautetaan kohokohdat mieleen | Vierumäki Golf

Palautetaan kohokohdat mieleen

2010-luku toi Challenge Tourin takaisin Suomeen.

Vuosina 2012–2014 pelattiin Kytäjällä kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Kesän 2015 Gant Open jäi ainoaksi pysähdykseksi perinteikkäässä Aura Golfissa.

Oli Vierumäen aika tarttua ohjaksiin. Cooke Coursella pelattiin ensimmäisen kerran elokuussa 2016. Heinäkuussa 2020 on vuorossa jo viides Vierumäki Finnish Challenge.

Kesää odotellessa on hyvä tilaisuus luoda katseet taaksepäin ja nostaa esiin joitakin tähän mennessä järjestettyjen kilpailujen kohokohdista.

2016 – Sam Walkerin joutsenlaulu

38-vuotias Sam Walker yllätti itsensäkin viemällä nimiinsä ensimmäisen Vierumäki Finnish Challengen voiton. Kokemuksesta oli apua. ”Minä voisin olla isä isolle osalle näistä pelaajista”, jo kolme kertaa aikaisemmin haastajakiertueella voittanut Walker itse kommentoi. Voitto Kazakhstanissa myöhemmin syksyllä varmisti nousun European Tourille, jolla toivottua menestystä ei kuitenkaan tullut.

Alempaa tuloslistalta löytyy useita pelaajia, joille oli luvassa paljon parempaa. Harva arvasi, että Vierumäen jäälläkin viihtynyt Dylan Frittelli voittaisi seuraavalla kaudella kahdesti European Tourilla ja yltäisi vuonna 2019 voittoon myös PGA Tourilla. Voittajiksi pääkiertueella nousivat aikanaan myös Vierumäellä nähdyt Andrea Pavan ja Marcus Kinhult. Thomas Detryltä voitto puuttuu, mutta asema pääkiertueen kärjen tuntumassa on vakiintunut.

2017 – Sade sotki suunnitelmat

Kenttähenkilökunta teki parhaansa, mutta se ei sunnuntaina riittänyt. Kolmen kierroksen jälkeiset tulokset jäivät voimaan. Voitto meni taas Englantiin, tällä kerralla Paul Howardille.

Kahdesta Vierumäellä nähdystä pelaajasta on kesän 2017 jälkeen kuultu paljon enemmän kuin Howardista. Yliopistogolfin taakseen jättänyt Itävallan Matthias Schwab haki haastajakiertueelta vauhtia uralle, joka vei nopeasti European Tourille. Sieltä on tähän mennessä tullut useita top 10 -sijoituksia ja yksi uusintatappio.

Etelä-Afrikan Erik van Rooyenin nousu kohti maailmanlistan kärkeä on ollut Vierumäen jälkeen vieläkin nopeampaa. Ensimmäinen voitto European Tourilla tuli vuoden 2019 Turkish Airlines Openissa. Saman vuoden PGA Championshipissa van Rooyen jakoi kahdeksatta sijaa. Maailmanlistalta eteläafrikkalainen löytyy sijalta 50.

Suomalaisittain kausi 2017 oli Tapio Pulkkasen riemukulkua. ”Hattu-Tappio” aloitti kautensa haastajakiertueella Vierumäen kilpailun kautta järjestyneiden kutsujen turvin ja käytti tilaisuudet hyväksi. Kauteen mahtui lopulta voitto ja kolme kakkostilaa. Pulkkanen nousi pääkiertueelle komeasti haastajakiertueen ranking-ykkösenä.

Vierumäellä suomalaisista paras oli amatööri Sami Välimäki. Jaettu 11. sija oli osoitus potentiaalista, josta kaudella 2020 on saatu näyttöä myös European Tourin top 10 -sijoituksen muodossa.

2018 – Suomalaisjuhlat

Se oli kuin lihaksi tullutta unelmaa. Hienoa Challenge Tour -kautta pelannut Kim Koivu ylsi Vierumäellä voittoon, yhteen kauden kaiken kaikkiaan kolmesta. Uusinnan toisella reiällä vauhdistä jäi Robert MacIntyre, European Tourin kauden 2019 tulokkaaksi noussut skotti.

MacIntyre on pelannut pääkiertueella kahdesti jo kakkoseksi. Open Championshipissä hän oli kesällä 2019 kuudes. Koivulla on ollut vaikeampaa.

Näin vahvaa suomalaisrintamaa Vierumäellä ei aiemmin ollut päästy todistamaan. Mediakin heräsi. Lopullisella tuloslistalla Antti Ahokas ja Kalle Samooja säestivät Koivua top 10 -sijoituksillaan.

Vierumäen jää kiinnosti taas. Nyt kaukaloon hyppäsi Sebastian Söderberg, yksi seuraavan kauden voittajista pääkiertueella.

Suomalaisittain kausi oli Koivun ohella myös Kalle Samoojan. Vauhtia kauteen oli haettava Vierumäen järjestämien kutsujen avulla. Kiihdytys oli heti komea, ja kauden päätteeksi koossa oli voitto, kakkos- ja kolmostilat sekä kolme muuta sijoitusta top kymppiin. Rankingin neljäs sija takasi nousun pääkiertueelle, jonne turkulainen on osoittanut kuuluvansa.

2019 – Kokemus taas valttia

37-vuotias José-Filipe Lima pelasi rauhassa voittajaksi, kun runsaslukuinen yleisö seurasi kentällä vielä olevia kärkiryhmiä. Mukana voittotaistelussa oli myös Roope Kakko, joka lopulta jakoi kolmatta sijaa. Oliver Lindell säesti jaetulla 11. sijallaan.

Osanottajalista oli nimekkäämpi kuin Suomessa kenties koskaan aikaisemmin. Lähes kaikki kiertueen kärkipelaajat halusivat olla mukana tärkeistä loppukauden pisteistä kamppailemassa.

Useiden konkareiden rinnalla joukossa oli Tanskan vasta 18-vuotias Rasmus Højgaard, josta joulukuisessa Mauritius Openissa tuli European Tourin kaikkien aikojen kolmanneksi nuorin voittaja vasta viidennessä pääkiertueen startissaan.

Huomispäivän tähtiä nähdään Vierumäellä taas 23.–26.7. Tule mukaan seuraamaan huippupelaajia läpimurron kynnyksellä.