Vierumäki Finnish Challenge vie suomalaisia maailmalle | Vierumäki Golf

Vierumäki Finnish Challenge vie suomalaisia maailmalle

Pelaajat ja Suomen Golfliitto kiittävät kilvan haastajakiertueen kotimaisen osakilpailun merkitystä kansainvälisen kilpauran rakentamisessa.

Golfin eurooppalaisen haastajakiertueen, Challenge Tourin, Suomen osakilpailu pelataan elokuussa Vierumäellä jo seitsemännen kerran. Tarjolla on kovatasoista huippuviihdettä lajin ystäville, mutta kotimaisen golfin näkökulmasta pelissä ovat paljon suuremmat asiat.

Kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen Suomen Golfliitosta painottaa kilpailun merkitystä etenkin amatööriuraltaan eteenpäin ponnistaville tuoreille ammattilaisille.

”Kansainvälinen kilpailu pelipaikoista kovenee koko ajan. Yrittäjiä on paljon, mutta paikkoja tarjolla vähän. Kiertueiden karsintakilpailujärjestelmä on toki edelleen olemassa, mutta sieltä ei ovi aukea vuosittain monellekaan.”

Suomen osakilpailun myötä promoottori saa käyttöönsä 50 kutsua kauden kilpailuihin. Tarjolla on vähintäänkin arvokasta kokemusta, mutta täysosumat kilpailuviikoilla voivat avata ovia paikkaan auringossa lähempänä lajin huippua. Jo sijoitus kymppikärkeen tuo osallistumisoikeuden seuraavaan osakilpailuun. Kutsujen ansiosta esimerkiksi Kalle Samooja ja Tapio Pulkkanen onnistuivat nopeasti kääntämään uransa uuteen nousuun.

Golfliitto on viime vuosina hallinnoinut lähes kaikkia Vierumäen kilpailun kautta järjestyneitä kutsuja. Tälle kaudelle kutsujen jakamisen pohjaksi laadittiin kriteeristö, jota valmisteltaessa kuultiin myös pelaajien ääntä.

Roope Kakko on kaudella 2023 pelannut neljä kilpailua missaamatta ainuttakaan cutia. Paras sijoitus on jaettu 14. tila, heikoin jaettu 48. tila. Vierumäellä Kakko on parhaimmillaan (2019) jakanut kolmatta tilaa.

Alkukaudesta kutsuja pääsivät hyödyntämään Lauri Ruuska, Roope Kakko ja Matias Honkala, joiden Challenge Tour -kategoria ei tuonut suoraa osallistumisoikeutta kilpailuun. Loppukaudesta näytön paikkoja on tulossa myös Team Finland Pro Teamin pelaajille. Lisäksi yksittäisiä kortteja voidaan kauden aikana myöntää muille pelaajille valmennusjohdon harkinnalla. Ilman kiertuekategoriaa pelaavat ovat käytännössä täysin kutsukorttien varassa.

”Tourin säännöt sallivat enintään kahdeksan kutsukortin myöntämisen yksittäiselle pelaajalle”, Juvonen kertoo. ”Haaste on kova. ’Varman’ kortin seuraavalle kaudelle saa sijoittumalla kuluvan kauden rankingissa top 70:n joukkoon. Tämä helpottaa huomattavasti kisakauden suunnittelua ja kauteen valmistautumista.”

Rahastakin on kysymys, Juvonen muistuttaa.

”Kisajärjestelyjen kustannukset nousevat lähes 500 000 euroon. Promoottorin käyttöönsä saamien korttien laskennallisen arvon voi itse kukin päätellä tältä pohjalta. Kutsuja saaville pelaajalle tukipaketti on erittäin merkityksellinen sekä urheilullisesti että taloudellisesti.”

Challenge Tourin rankingissa sijalla 52 oleva Matias Honkala, yksi Golfliiton hallinnoimien kutsujen hyödyntäjistä, on rankingin valossa menestynyt alkukaudesta suomalaisista parhaiten. Toukokuun lopulla tarjolla oli jopa uran ensimmäinen voitto. Se olisi tuonut automaattisesti pelioikeuden vuodeksi eteenpäin. Nyt oli tyytyminen uran toiseen kolmostilaan.

Honkalakin painottaa Vierumäen kilpailun tärkeyttä kotimaiselle huippugolfille.

”Kutsut voivat mahdollistaa todella paljon. Pitää olla kiitollinen koko Vierumäen tiimille tästä, tekevät hienoja juttuja minua ja muita varten. Itse olen saanut paljon hyvä onnistumisia, mutta toistaiseksi se ei ole riittänyt vahvan kategorian saamiseen. Ei ole tietenkään millään tavalla helppoa pelata kutsuilla. Vaaditaan muutamia top 10 -sijoituksia kaudessa, jotta kutsuista saisi parhaan hyödyn irti uraa ajatellen.”

Nykyisten asemien säilyttäminen loppukaudella takaisi Honkalalle pääsyn useimpiin kauden 2024 kilpailuihin. Jos niin ei kävisi, Honkala voi varmistaa varsin kattavan pelioikeuden sijoittumalla Nordic Golf Leaguen rankingissa viiden kärkipelaajan joukkoon. Tällä hetkellä Honkala on rankingissa sijalla neljä yhden kakkostilan ja neljän kolmostilan ansiosta. Nordic Golf League on yksi kolmesta eurooppalaisesta niin sanotusta satelliittikiertueesta Alps Tourin ja Pro Golf Tourin ohella.

Kausi satelliittikiertueella tai haastajakiertueella on luonnollisesti parasta mahdollista valmistautumista myös kauden lopulla käytäviin Euroopan pääkiertueen karsintoihin. Vaikka läpi ei pääsisikään, ensimmäisten vaiheiden selvittäminen voi tuoda kategorian Challenge Tourille ensi kaudeksi.

Challenge Tourista European Tour Groupin organisaation sisällä vastaava James ”Jamie” Hodges oli viime kesänä vaikuttunut Vierumäellä näkemästään ja kokemastaan.

”Aivan upea paikka. Ei ihme, että meillä on viime vuosina ollut sisäistä kädenvääntöä siitä, ketkä pääsevät vuorollaan viettämään kilpailuviikon Vierumäellä. Ei sekään, että monet pelaajat haluavat tulla vuosi vuodelta kokemaan saman uudestaan.”

Kenttäkin sai kiitosta.

”Kentällä on paljon mielenkiintoisia reikiä. Ei voi vain tintata menemään, vaan pelaajan on osattava käyttää myös päätään.”

Promoottori Jan Ruoho toivoo voivansa olla tiimeineen toteuttamassa koko Golf-Suomen yhteistä asiaa myös tulevaisuudessa.

”Ilman yhteistyökumppaneita se ei onnistu. Onneksi myyntitiimillämme on tarjota kiinnostuneille sellaista kumppanuutta, jolla on aitoa arvoa molemmille osapuolille.”

Oliver Lindellillä on kaudelta 2023 koossa kaksi top 20 -sijoitusta.

Kesällä 2022 Vierumäen kilpailuun starttasi ennätykselliset 25 suomalaispelaajaa. Tänä vuonna määrä asettunee 15 pelaajan tienoille. Mukana nähtäneen edellä mainittujen pelaajien lisäksi esimerkiksi kauteen suomalaisista vahvimmalla kategorialla lähtenyt Oliver Lindell, Team Finland Pro Teamiin kuuluvat Eemil Alajärvi, Ilari Saulo, Alex Hietala, Lassi Burman, Rasmus Karlsson ja Saku Tuusa sekä muutama kansalliseen kärkeen lukeutuva amatööri.

Vierumäki Finnish Challenge 17.–20.8.2023

  • Pelattu vuodesta 2016 (2020 jäi koronapandemian vuoksi pelaamatta).
  • Palkintosumma 250 000 euroa.
  • Cooke Course, Vierumäki


* Aiemmat voittajat:

2016 Sam Walker

2017 Paul Howard

2018 Kim Koivu

2019 José-Filipe Lima

2021 Marcus Helligkilde

2022 Velten Meyer

* Rankingin 20 parasta saavat kauden päätteeksi varsin kattavan pelioikeuden DP World Tourille (kategoria 14).

* Suomalaisten ranking-sijoitukset 26.6.
​​​​​​​

Matias Honkala 55.

Oliver Lindell 103.

Roope Kakko 104.

Lauri Ruuska 161.

Casper Simberg 269.