Vierumäki Finnish Challengessa välivuosi | Vierumäki Golf

Vierumäki Finnish Challengessa välivuosi

Suomessa ei pelata Challenge Tourin osakilpailua kaudella 2020. Päätökselle lyötiin lopullinen sinetti perjantaina 12.6. Jan Ruohon ja kiertuetta johtavan Jamie Hodgesin välisissä keskusteluissa.

Alkuperäinen ajankohta oli heinäkuun lopulla. Koronaepidemian puhjettua tunnusteluja tehtiin pitkään kilpailun siirtämiseksi syyskuun alkuun. Sekin toive jouduttiin lopulta hautaamaan.

”Ongelmaksi muodostui se, että Vierumäen osakilpailu olisi ollut kesän ainoa tapahtuma Pohjoismaissa tanskalaisten ilmoitettua jo hyvissä ajoin kilpailun peruuntumisesta”, Jan Ruoho kertoo.

”Kiertue haluaa varmistaa, että pelaajat voivat siirtyä kilpailusta toiseen mahdollisimman kivuttomasti maanpäällisin liikennevälinein. Kausi pyritään saattamaan uudelleen käyntiin Itävallan, Italian ja Sveitsin osakilpailuilla.”

Kiertueorganisaatio kiittää

Jamie Hodges toivoo kilpailun saavan Vierumäellä jatkoa välivuoden jälkeen.

”Odotamme aina innolla paluuta Vierumäelle, jossa Jan Ruoho tiimeineen on tehnyt vuodesta toiseen erinomaista työtä kilpailun läpiviemiseksi. Olimme myös vaikuttuneita tavasta, jolla Vierumäki etsi ratkaisua tämän vuoden kilpailun aikaansaamiseksi.”

”Se, että kilpailu on pelattu Vierumäellä jo neljä kertaa, on tunnustus Cooke Coursen ja Vierumäellä tarjolla olevien olosuhteiden laadusta. Molemmat ovat aina nauttineet pelaajien keskuudessa suurta suosiota. Vuosien varrella on koettu useita ikonisia hetkiä, mukaan luettuna dramaattiseen Robert MacIntyreä vastaan käytyyn uusintaan huipentunut Kim Koivun voitto kotikentällä kesällä 2018.”

”Muistakin ilonaiheista Challenge Tourilla on suomalaisittain saatu nauttia sen jälkeen, kun Vierumäen osakilpailu kaudella 2016 liitettiin osaksi kiertueen ohjelmaa. Tapio Pulkkanen pelasi ranking-ykköseksi vuonna 2017, Koivu voitti kaudella 2018 kolmesti varmistaen suoran nousun pääkiertueelle, ja Kalle Samooja varmisti niin ikään samana vuonna pelioikeuden European Tourilla. Sami Välimäki, joka otti ensimmäisen voittonsa pääkiertueen Oman Openissa alkuvuodesta 2020, sijoittui Vierumäellä amatöörinä 11. tilalle vuonna 2017. Nämä esimerkit kertovat siitä, kuinka suuri merkitys Vierumäki Finnish Challengella on suomalaisen ammattilaisgolfin kehittämisessä.”

Arvokasta näkyvyyttä

Kilpagolfin näkyvyydelle ja välillisesti golfille lajina Vierumäen ponnistelut ovat myös tehneet hyvää. Pelkästään viime kesän koostelähetyksiä YLEn pääkanavilla seurasi yli 250 000 katsojaa. Roope Kakon mukanaolo voittotaistelussa viimeisille rei’ille asti toi yleisöä runsain mitoin myös paikan päälle.

Näkyvyyttä on tarjolla myös yli rajojen, Ruoho muistuttaa.

”European Tourilla on laskettu, että pelkästään Challenge Tourin omat videotuotannot ja sosiaalisen median päivitykset tavoittivat viime vuoden elokuussa 210 miljoonaa kotitaloutta 147 maassa.”

Kansainvälisen kilpailun jatkuminen Suomessa on myös opetus- ja kulttuuriministeriön intresseissä. Täysosuma olisi, jos tunnustelut jopa pääkiertueen osakilpailun saamiseksi Suomeen saataisiin maaliin.

Kansainvälinen huipputapahtuma voi olla Suomelle merkittävä vetovoimatekijä puhtaasti kilpailullisten ja urheilullisten arvojen ulkopuolella, totesi ylitarkastaja Hannu Tolonen alkuvuodesta 2018.

”Finland Festivalsin vuotuisessa kalenterissa on useita merkittäviä Suomi-brändiä rakentavia ja elinkeinoelämää vilkastuttavia kulttuuritapahtumia. Urheilusta tuollainen verkosto, ympärivuotisten tapahtumien sarja, toistaiseksi puuttuu. Vierumäen European Tour -osakilpailu täydentäisi hyvin palettia esimerkiksi Helsinki International Horse Show’n ja Levin World Cupin rinnalla.”

Challenge Tourin terävintä ammattilaiskärkeä Vierumäen osakilpailu on alkanut kiinnostaa vuosi vuodelta enemmän. Sana onnistuneista ja pelaajien kannalta poikkeuksellisen vaivattomista järjestelyistä on kiirinyt laajalle.

Ei ole sattumaa, että suomalaisten miesammattilaisten viime aikoina koettu ryntäys pääkiertueelle on osunut yhteen kotimaassa vuodesta 2012 yhtäjaksoisesti järjestettyjen Challenge Tourin osakilpailujen kanssa, kuten Jamie Hodgeskin edellä toteaa. Vaihtokorttien kautta järjestyneet pelimahdollisuudet ovat tuoneet laajalle pelaajajoukolle mittavan määrän kehittymisen kannalta tärkeää kokemusta. Vierumäen vuosina Tapio Pulkkasen ja Kalle Samoojan kaltaiset pelaajat ovat kutsujen avulla saaneet turvatuksi itselleen kausiohjelman, joka on tarjonnut mahdollisuuden uuteen nousuun kohti maanosan kärkeä.

Pelkästään Vierumäellä omaa tasoaan on päässyt tähän mennessä testaamaan 42 suomalaispelaajaa, joukossa kymmenkunta Suomen Golfliiton valmennusryhmiin kuuluvaa amatööriä. Sekin on yksi niistä syistä, jotka saivat lajiliiton vuoden 2018 lopulla ryhtymään kilpailun pääyhteistyökumppaniksi.

Tiimityötä

Kilpailujen onnistunut läpivieminen on merkinnyt ympärivuotista ponnistelua. Urheilullinen menestys on tarvinnut tuekseen taloudellisesti kestävän yhtälön.

Jan Ruohon tiimiin on kuulunut myyntityössä ja kumppaniyhteistyössä apuna ollut Ville Hautala, työmuurahaisina valmisteluissa ja kilpailun aikaisissa järjestelyissä urakoineet kilpailukoordinaattorit Matias Keskikylä ja Niklas Westerlund ja vapaaehtoisarmeijaa johtanut Ville Vaimala.

”On saatu tehdä työtä upealla jengillä. Lämmin kiitos siitä kaikille. Myös viestinnässä olemme löytäneet ratkaisuja, joilla media ja suuri yleisö on saatu pysymään valmistelujen ja tapahtumien tasalla. On hienoa, että olemme saaneet avuksi alan ammattilaisia silläkin suunnalla.”

”Iso kiitos myös yleisölle ja kaikille hengessä mukana olleille tahoille. On koko suomalaisen golfyhteisön yhteinen asia pitää huolta golfin näkyvyydestä ja silottaa tietä kilpaurheilulliselle menestykselle.”

Korvaava kilpailu pohdinnassa

Jan Ruoho tiimeineen aloitti perjantaisen päätöksen jälkeen heti tunnustelut pienempimuotoisen kilpailutapahtuman järjestämiseksi loppukesän aikana.

”Finnish Tourin ohjelmaan kilpailua ei enää onnistuta saamaan mukaan, mutta jokin toinen ratkaisun voisi tulla kysymykseen. Näinä haastavina aikoina tuntuisi hyvältä tulla tavalla tai toisella ammattilaispelaajia, miehiä ja naisia, ja heidän yhteistyökumppaneitaan vastaan.”


Kuva: Roope Kakko taisteli viime vuonna Vierumäellä voitosta. Uutta mahdollisuutta ei tällä kaudella tule.