Vierumäki Golf - Kenttien tilanne 27. maaliskuuta | Vierumäki Golf

Kenttien tilanne 27. maaliskuuta

Kenttien ja heinän talvehtiminen on tähän saakka sujunut varsin hyvin.

Paksu lumipeite on suojannut heinää sään vaihteluilta. Heinän talvehtiminen on tähän saakka sujunut varsin hyvin. Viheriöt ovat pysyneet routaantuneina, mutta minkäänlaista jään muodostumista ei sydäntalven aikana ole ollut.

Helmi-maaliskuun vaihteessa viheriöiden pintaan muodostui ohutta jäätä. Cookella muutaman sentin ja Classicilla noin sentin vahvuisen kerroksen. Jää on kovaa, mutta ei kuitenkaan täysin kaasuja läpäisemätöntä teräsjäätä. Näin myöhäisessä vaiheessa syntynyt jää ei tule muodostamaan ongelmaa talvehtimisen suhteen ja näin ollen viheriöitä ei ole jouduttu auraamaan talven aikana.

Viheriöiden talvehtimisen ennustaminen on kuitenkin vaikeaa, ja erityisesti Cooken greeneillä olevan yksivuotisen heinän, kylänurmikan, talvehtiminen on aina arvoitus. Kylänurmikka kun kestää melko huonosti jäätä ja sen kylmänkesto talveentumisen purkautumisen jälkeen on käytännössä olematon.

Ja hyvinkin talvehtinut heinä voi vielä ennen kasvuun lähtöä vahingoittua useammallakin eri tavalla.

Lumen ja jään alla

  1. Jääpolte; heinä tukehtuu, kun se on riittävän pitkään hapettomassa tilassa jääkerroksen alla
  2. Talvituhosienet; ovat aktiivisimmillaan, kun maa lumen alla on sula

Kasvitautien tilanne selkiytyy, kun lumet ovat sulaneet. Vaikka heinä saatiin syksyllä varsin hyväkuntoisena talvehtimaan, on tällä pallonpuoliskolla vaurioiden riski aina olemassa.

Lumen sulamisen jälkeen

  1. Pakkas- ja tuulikuivuminen; Kova pakkanen tai tuuli lisää veden haihtumista ja juuret eivät pysty saamaan korvaavaa vettä jäätyneestä maasta
  2. Sahaavat lämpötilat keväällä; Kovat yöpakkaset yhdistettynä lämpimiin päiviin. Erityisen vahingollista on, jos viheriöiden ympärille aurattu lumi sulaa päivisin ja vesi valuu viheriöille, missä se yön aikana jäätyy. Voi tuhota kasvupisteen muutaman jäätymiskerran jälkeen.

Pakkas- ja tuulikuivumista estetään ruiskuttamalla haihdunnanestoaineita ja/tai harsoin. Roudattomassa maassa ei välttämättä tarvita mitään suojausta. Suojauksesta päätetään tapaus- ja viheriökohtaisesti.

Sahaaviin lämpötiloihin käytetään samoja konsteja kuin pakkas- ja tuulikuivumisessa ennakoiden. Mikäli viheriöiltä poistetaan lunta, sitä ei esimerkiksi kasata ylärinteen puolelle.

Lopuksi yhteenvetona

Suurin ja pahin harmien aiheuttaja on jää. Tällä hetkellä kaikki näyttää siltä osin hyvältä. Lunta on greeneillä 10-50 cm, mutta pääsiäisen lämmin ja kostea sää varmasti vähentää lumen määrää merkittävästi.

Olemme hyvin toiveikkaita uuden kauden kynnyksellä.

Harri Walden
Kenttämestari